Mi folyik itt Erdődön?

Categories: Események

A téli esős idő nyomait magán viselő főút jobb és bal oldalán maguknál Bibliát hordó emberek sietnek minden áldott reggel a Dávid Sátora felé. Ez a látvány fogadta a Sálem Gyülekezet missziós delegációját februárban a Szatmár megyei kisvárosban. Erdődön történik valami…

A Szatmár megyei Erdődön három éve új időszámítás kezdődött számos itt élő család életében. A zömével cigányokból álló városkában csodák történnek. Az addigi hírhedtekből híresek lesznek: a részegekből antialkoholisták, a széthullott családokból egészséges családok, a rendetlenből rendes cigányok. Erdődön ébredés van, hallik a hír.

Kanalas János – az akkor még Zilahon élő lelkipásztor – jelentős munkába kezdett az erdődi magyar cigányok között. Az első gyülekezetet Zilahon alapította, ahonnan az ébredés átterjedt az innen hetven km-re eső Erdődre, ahol ma nem ritka, hogy akár négyszázan is összejönnek egy-egy alkalomra.
Kanalas János munkájának híre Magyarországra is elért, ezért tavaly novemberben a Sálem Gyülekezet missziós delegációja felkereste, hogy megbizonyosodjon arról, az erdődi események nem csak szóbeszédek.

Idén januárban Kanalas János és felesége, Margit is ellátogattak Várpalotára, s az együtt töltött napok alatt bizonyossá vált, hogy egy hosszú távú, áldott kapcsolat kezdeti lépéseinél tartanak.

Ennek a felismerésnek a jegyében február elején három napos konferenciát szervezett az erdődi Dávid Sátora gyülekezet. Ennek keretében három részből álló tanítássorozatot tartott Bálint Gyula lelkipásztor, melynek témája az anyagi áldás volt, a Biblia szemszögéből vizsgálva. Az alkalmakon zsúfolásig megtelt a valamikori vasműhelyből átalakított 250 férőhelyes gyülekezeti terem Erdőd központjában.

A konferencia részeként egynapos ifjúsági találkozót hívtak össze a helyiek, ahol Reman Sámuel és Angéla tartottak előadást „Az egyedülállóság évei” és „Házasság = boldogság?” címmel.
Zilah sem maradhatott ki a háromnapos sorozatból, így délelőttönként az itteni gyülekezetben hirdette az evangéliumot a várpalotai lelkipásztor.

A két gyülekezet vezetője között további egyezések folynak a jövőbeli kapcsolat fenntartására vonatkozóan, hiszen nem csak a közös cél, de sok esetben a kísértetiesen hasonló múlt is összeköti őket. Ahogy mondták, olyanok, mint két tojás… csak az árnyalatban van némi különbség. De ugyanazt az Istent szolgálják!

Csodákból nincs hiány Erdődön, mint ahogy nincs hiány Istenfélelemből és tenni akarásból sem. Ezért is lehet, hogy az erdődi cigányoknak megadatik, hogy megtapasztalják azt, amit a nyugati világ keresztényei olykor csak hírből ismerhetnek.